Prodloužení trvanlivosti potravin sušením

Prodloužení trvanlivosti potravin sušením

  • 23 Led, 2019
  • By Admin:
  • Comment: 0

Jeden z nejstarších a nejjednodušších způsobů, jak šetřit a uskladnit potraviny, je sušení. To funguje dobře s ovocem, zeleninou, bylinkami, semeny, ořechy, rybami a masem. Sušení nebo také dehydratace zbavuje potravu z velké části vody a vlhkosti. To sebere mikroorganismům a enzymům, které jsou zodpovědné za zničení produktů, živnou půdou. Potraviny pak vydrží mnohem déle.
sušená šunka

Nicméně v naší části Evropy je sušení na vzduchu kvůli počasí velmi obtížné. Může trvat i celé hodiny. Použít troubu nebo sušící zařízení nepovažujeme za smysluplné. Z tohoto důvodu byste sušení měli zkusit, pouze pokud máte teplé, vzdušné, suché a v ideálním případě i slunné místo, kde lze potraviny skladovat delší dobu, dokud se neusuší (např. balkon, podkroví, sporák).

Nejlepší je používat pouze nezávadné výrobky, které si předem umyjete a nakrájíte na kusy, plátky nebo proužky. Spaření zeleniny krátce zkracuje proces sušení. Bylinky můžete buď svázat do svazků nebo oškubat jejich listy.
sušení kukuřice

Poté potravu rozdělte na mřížku nebo na rošt a zakryjte tenkou tkaninou, abyste ji chránili před hmyzem a prachem. Můžete je také připevnit na šňůru a zavěsit.

Jak dlouho trvá sušení, závisí na jídle: ovoce a zelenina jsou úplně vysušené, když se vypadají kožovitě, jsou pružné a neuvolňují žádné kapaliny. Byliny by měly jít mezi prsty snadno rozdrtit.

Sušené ovoce, zelenina nebo bylinky lze dobře skladovat v skladovacích nádobách nebo sklenicích. Pokud je udržuje v temnotě a suchu, mohou takto vydržet několik let.

Další konzervační metody

Kromě sušení existují další způsoby jak zachovat jídlo déle. Z ovoce a bobulí můžete například udělat džus, sirup nebo džem vyrobit nebo udělat kandované ovoce. Zelenina může být konzervována mléčnou fermentací (nejznámější příklad: zelí). Můžete, za předpokladu, že na to máte prostor, udit ryby a maso. A z mnoha bylin můžete snadno vyrábět čaje nebo pesto, které také obvykle vydrží mnohem déle.